
Αιμορροΐδες – Αίτια και Αντιμετώπιση
Οι αιμορροΐδες, είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Σε ορισμένες πιο σοβαρές και επομένως επώδυνες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με φυσικές θεραπείες και ακόμη και να τις αποτρέψουμε.
Το να υποφέρετε από αιμορροΐδες είναι μια πολύ συχνότερη παθολογία από ό, τι νομίζετε. Ένα μεγάλο ποστοστό των Ελλήνων πάσχουν από αιμορροΐδες (εξωτερικές ή εσωτερικές) και είναι αρνητικά προσαρμοσμένες στην καθημερινότητά τους λόγω της ταλαιπωρίας και της δυσφορίας που προκαλούν.
Τι είναι οι αιμορροΐδες
Η αιμορροϊδική νόσος, που συνήθως ονομάζεται απλώς αιμορροΐδες, είναι μια διαστολή του αγγειακού δικτύου του πρωκτικού καναλιού που συχνά τείνει στην πρόπτωση και τις αιμορραγίες.
Αιτίες
Γενικά τα αίτια αυτής της παθολογίας είναι: δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, ορμονικές αλλαγές, στρες, ακατάλληλη διατροφή και κάπνισμα.
Συμπτώματα
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων βρίσκουμε: Πόνο, οίδημα, αιμορραγία, πρόπτωση, συμφόρηση, κνησμό, δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού και βλέννα. Οι αιμορροΐδες είναι πολύ ευαίσθητες. Μπορεί να φλεγμονώσουν, να πρηστούν, να πάρουν μια οζώδη δομή και μετά να διαρρεύσουν προκαλώντας πόνο. Στην περίπτωση της διαρροής αιμορροΐδων από το πρωκτικό κανάλι μιλάμε για πρόπτωση. Η λειτουργία τους για τον έλεγχο της εγκυμοσύνης των κοπράνων μειώνεται στη συνέχεια. Η βλεννώδης έκκριση μπορεί να διαφύγει από τον πρωκτό και να προκαλέσει μια ενοχλητική αίσθηση υγρασίας, καψίματος, κνησμού ή πόνου κατά την αφόδευση. Αφού πάτε στο μπάνιο, υπάρχει συχνά η αίσθηση ατελούς κένωσης του εντέρου. Η προσπάθεια αφόδευσης προκαλεί αιμορροϊδική αιμορραγία με την παρουσία ιχνών αίματος στα κόπρανα.
Το αίμα στα κόπρανα, είναι ένα ανησυχητικό γεγονός. Είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πολλοί ασθενείς απευθύνονται σε γιατρό.
Διάγνωση
Η διάγνωση των αιμορροΐδων γίνεται με μια επίσκεψη στον πρωκτολόγο του παχέος εντέρου που επιθεωρεί την περιοχή του ορθού για να εξετάσει τα χαρακτηριστικά της πρόπτωσης. Υπάρχουν τέσσερα στάδια ταξινόμησης: Το πρώτο αφορά τα εσωτερικά. Το δεύτερο αφορά τους προεξέχοντες όζους κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Η τρίτη την περίπτωση που απαιτεί χειρωνακτική παρέμβαση και η τέταρτη αφορά μόνιμες προεξοχές.
Φροντίδα και θεραπεία
Μαζί με τη στοχευμένη θεραπεία που θα αξιολογηθεί μαζί με τον ειδικό γιατρό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν ανακουφίζοντας τα συμπτώματα και τη δυσφορία.
Μαγειρική Σόδα. Αυτό που εκμεταλλευόμαστε είναι οι καθαριστικές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οξεία φάση της νόσου, ειδικά σε περίπτωση φαγούρας εξωτερικών αιμορροΐδων. Απλά προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ζεστό νερό και βυθίστε την περιοχή του πρωκτού με φλεγμονή.
Τα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθούν και είναι καλή πρακτική να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, τον αποκαλούμενο πρωκτολόγο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα εξεταστεί η περιοχή του πρωκτού και του ορθού. θα γίνει ανώδυνη ψηλάφηση ή θα χρησιμοποιηθεί το πρωκτοσκόπιο (ένας μικρός σωλήνας). Αυτές είναι τεχνικές που βοηθούν στην ταξινόμηση των αιμορροΐδων ανάλογα με το επίπεδο σοβαρότητας της νόσου.
Χειρουργική Επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη! Εάν οι διευρυμένες αιμορροΐδες δεν προκαλούν ενόχληση, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για να ξεκινήσετε έναν ελαφρώς πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Περισσότερη άσκηση, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που μπορούν πραγματικά να κάνουν πολλά σε αυτά.
Για ήπια συμπτώματα, όπως κάψιμο, κνησμό ή πρήξιμο, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα:
Αλοιφές (για παράδειγμα με το αναισθητικό δραστικό συστατικό λιδοκαΐνη).
Κρέμες ή υπόθετα κατά του κνησμού και του καψίματος.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις: υπάρχουν συμβατικές τεχνικές λειτουργίας στις οποίες οι διευρυμένες αιμορροΐδες αφαιρούνται χειρουργικά. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την χρήση Laser.
Εξωτερικές αιμορροΐδες, Ποια η θεραπεία;
Οι Εξωτερικές αιμορροΐδες είναι οι φλεβικές διαστολές που απομακρύνονται από το γαλαζωπό δέρμα, τοποθετημένες κοντά στον πρωκτό. Μπορούν να είναι μαλακές στην αφή, αλλά σε συνθήκες οξείας φλεγμονής, διογκώνονται, σκληραίνουν, γίνονται πολύ επώδυνα. Είναι καλό λοιπόν να παρέμβουμε με καταπραϋντικά, στυπτικά και απολυμαντικά φάρμακα, τόσο από το στόμα όσο και να εφαρμόζονται τοπικά.
Οι αιμορροϊδικές ασθένειες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων συνέπεια του τρόπου ζωής μας. Εδώ πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες:
- Καθόμαστε πολύ και κινούμαστε πολύ λίγο.
- Καταναλώνουμε πάρα πολύ ζάχαρη και πολύ λίγες φυτικές ίνες.
- Δεν πίνουμε αρκετό νερό, αλλά πίνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.
- Πολύ συχνά, η ισορροπία οξέος-βάσης αλλάζει, προκαλώντας οξέωση.
Αυτές οι συνήθειες δεν ευθύνονται μόνο για το υπερβολικό βάρος, καταπονούν επίσης τα έντερα, προκαλώντας συχνά δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα προκαλεί συνεπώς παρατεταμένες προσπάθειες κατά την εκκένωση, οι οποίες, με τη σειρά τους, αυξάνουν την πίεση στις φλέβες του ορθού, ευνοώντας την εμφάνιση αιμορροΐδων.
Ειδική περίπτωση: Αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε αιμορροϊδική νόσο. Αυτό οφείλεται εκτός από το αυξανόμενο βάρος του μωρού και στις ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα, οι οποίες παίζουν θεμελιώδη ρόλο για τη μητέρα και το μωρό. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τα έντερα πιο υποτονικά και τον συνδετικό ιστό μέσα και γύρω από το πυελικό έδαφος πιο μαλακό και πιο ελαστικό. Για τις αιμορροΐδες, αυτό είναι πρόβλημα, αλλά συνήθως εμφανίζεται μόνο προσωρινά. Όταν γεννιέται το μωρό, τις περισσότερες φορές, οι αιμορροΐδες της μητέρας υποχωρούν.
Αυτό που είναι μόνο ένα προσωρινό πρόβλημα σε μερικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άλλους είναι μια γενετικά καθορισμένη διαταραχή: Ένας αδύναμος συνδετικός ιστός. Επιπλέον, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του σε μεγάλη ηλικία. Επομένως, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αιμορροϊδική νόσο. Η αιμορροϊδική νόσος είναι συχνά αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας. Τα καλά νέα; Υπάρχουν θεραπείες! Πιες νερό αρκετα! Η συνιστώμενη ποσότητα νερού για κατανάλωση ημερησίως είναι 1,5 λίτρα.
Ωστόσο, η επιθυμία για ποτό δεν είναι πάντα αισθητή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε ηλικιωμένους. Για να σας βοηθήσουμε να πίνετε άφθονο νερό, είναι σκόπιμο να έχετε πάντα ένα μπουκάλι στο χέρι. τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά!
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως! Οι ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί τακτικά και να έχει το βέλτιστο pH.
Κάντε αρκετή άσκηση κάθε μέρα!
Η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Μην συγκρατείτε την επιθυμία να πάτε τουαλέτα! Πολλοί άνθρωποι αγνοούν την επιθυμία να αφοδεύσουν επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες. Ωστόσο, η αναβολή της ανάγκης για το μπάνιο προκαλεί υψηλές πιέσεις εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Μην κάθεστε για πολύ στην τουαλέτα! Η αφόδευση συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα σκαμπό μπάνιου μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε σωστή στάση σώματος.