Πολιτική απορρήτου Πολιτική cookie
Αρχική Blog Blog Pasignosto Ανάκτηση δεδομένων Raid – Επαγγελματίες με πείρα
Ανάκτηση δεδομένων Raid – Επαγγελματίες με πείρα

Ανάκτηση δεδομένων Raid – Επαγγελματίες με πείρα

Ανάκτηση δεδομένων Raid. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ανάκτησης δεδομένων, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η ανάκτηση δεδομένων Raid. Αυτός ο τύπος ανάκτησης δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση δεδομένων από ένα σύστημα RAID που απέτυχε. Τα συστήματα RAID χρησιμοποιούνται συχνά από επιχειρήσεις για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, επομένως είναι σημαντικό να μπορείτε να ανακτήσετε αυτά τα δεδομένα εάν το σύστημα αποτύχει. Όσον αφορά την ανάκτηση δεδομένων, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές και στρατηγικές εκεί έξω.

Τι είναι όμως η ανάκτηση δεδομένων RAID;

Εν ολίγοις, η ανάκτηση δεδομένων RAID είναι η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων από ένα αποτυχημένο ή κατεστραμμένο σύστημα RAID (πλεονάζουσα συστοιχία ανεξάρτητων δίσκων). Αυτή μπορεί να είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς και τον τύπο του συστήματος RAID που εμπλέκεται. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων RAID, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα raid 0, 1, 5, 6 και 10. Κάθε τύπος έχει το δικό του μοναδικό σύνολο προκλήσεων όσον αφορά την ανάκτηση δεδομένων raid. Το Raid 0 είναι η απλούστερη μορφή RAID και δεν προσφέρει πλεονασμό ή προστασία από απώλεια δεδομένων. Εάν ένας δίσκος στη συστοιχία αποτύχει, όλα τα δεδομένα χάνονται.

Το Raid 1 παρέχει κατοπτρισμό που σημαίνει ότι τα δεδομένα εγγράφονται σε δύο ή περισσότερους δίσκους ταυτόχρονα. Εάν ένας δίσκος αποτύχει, ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση στα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό δεν προστατεύει από καταστροφή ή φυσική ζημιά στους ίδιους τους δίσκους. Το Raid 5 προσφέρει striping με ισοτιμία, που σημαίνει ότι τα δεδομένα χωρίζονται σε μπλοκ και κατανέμονται σε πολλούς δίσκους με πληροφορίες ισοτιμίας για έλεγχο σφαλμάτων που είναι αποθηκευμένες σε έναν δίσκο. Εάν ένας δίσκος αποτύχει, οι άλλοι μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για την ανασύσταση των δεδομένων που λείπουν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες ισοτιμίας.

Διαβάστε  Αργό Laptop - Τρόποι για να βελτιώσετε την ταχύτητα

Ωστόσο, το raid 5 είναι ευάλωτο σε αυτό που είναι γνωστό ως “ενιαίο σημείο αποτυχίας” – εάν δύο δίσκοι αποτύχουν ταυτόχρονα (ή διαδοχικά), όλα τα δεδομένα χάνονται. Το Raid 6 προσφέρει striping με διπλή ισοτιμία, που σημαίνει ότι, όπως και το raid 5, τα δεδομένα χωρίζονται σε μπλοκ και κατανέμονται σε πολλούς δίσκους, αλλά με δύο σετ πληροφοριών ισοτιμίας για έλεγχο σφαλμάτων αντί για ένα μόνο. Αυτό προστατεύει από την απώλεια δεδομένων εάν δύο δίσκοι αποτύχουν ταυτόχρονα, αλλά έχει κόστος – χαμηλότερη απόδοση λόγω της απαίτησης περισσότερου χώρου στο δίσκο για την αποθήκευση των επιπλέον πληροφοριών ισοτιμίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ RAID;

Όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων, υπάρχουν μερικές διαφορετικές επιλογές. Μια επιλογή είναι γνωστή ως δεδομένα RAID. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι τα δεδομένα RAID; Το RAID σημαίνει “Redundant Array of Independent Disks”. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος αποθήκευσης δεδομένων σε πολλούς σκληρούς δίσκους, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης ή/και την παροχή πλεονασμού σε περίπτωση βλάβης της μονάδας. Υπάρχουν διαφορετικά «επίπεδα» RAID, τα οποία υπαγορεύουν τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων στις μονάδες δίσκου. Τα πιο κοινά επίπεδα RAID είναι 0, 1, 5 και 6. Το RAID 0 αναφέρεται μερικές φορές ως “striping” και περιλαμβάνει την εγγραφή δεδομένων σε όλες τις μονάδες δίσκου σε μια λωρίδα (δηλαδή, κάθε μονάδα δίσκου λαμβάνει ένα κομμάτι από το συνολικό αρχείο).

Αυτό παρέχει καλή απόδοση αλλά όχι πλεονασμό – εάν αποτύχει μία μονάδα δίσκου, χάνονται όλα τα δεδομένα. Το RAID 1 περιλαμβάνει κατοπτρισμό. ουσιαστικά, έχετε δύο αντίγραφα των ίδιων δεδομένων σε δύο διαφορετικές μονάδες δίσκου. Εάν η μία μονάδα δίσκου αποτύχει, εξακολουθείτε να έχετε διαθέσιμο το άλλο αντίγραφο. Αυτό προσφέρει καλή προστασία, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρό καθώς χρειάζεστε διπλάσιο αριθμό δίσκων από ό,τι θα κάνατε χωρίς mirroring (δηλαδή, εάν θέλετε να αποθηκεύσετε 100 GB δεδομένων, χρειάζεστε 200 GB συνολικού χώρου μονάδας δίσκου).

Διαβάστε  Τροχόσπιτα και Τουαλέτες - Τι είδος να επιλέξετε

Το RAID 5 περιλαμβάνει striping με πληροφορίες ισοτιμίας γραμμένες σε όλες τις μονάδες δίσκου. Αυτές οι πληροφορίες ισοτιμίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή δεδομένων σε περίπτωση βλάβης μιας μονάδας. Αυτό προσφέρει καλή προστασία και καλή απόδοση, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο, απαιτεί τουλάχιστον 3 μονάδες δίσκου – περισσότερες εάν θέλετε να έχετε δυνατότητα καυτής ρεζέρβας (δηλαδή, μια επιπλέον μονάδα δίσκου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως σε περίπτωση άλλης βλάβης της μονάδας).

Το RAID 6 χρησιμοποιεί επίσης striping με πληροφορίες ισοτιμίας γραμμένες σε όλες τις μονάδες δίσκου. Ωστόσο, χρησιμοποιεί δύο σύνολα πληροφοριών ισοτιμίας αντί μόνο ενός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανεχθεί έως και 2 αστοχίες μονάδας δίσκου πριν χαθούν δεδομένα. Ωστόσο, απαιτεί και τουλάχιστον 4 δίσκους (πάλι περισσότερο αν θέλετε δυνατότητα hot spare). Να το έχετε λοιπόν – μια σύντομη επισκόπηση του τι είναι τα δεδομένα RAID και πώς λειτουργούν! Όπως πάντα, εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή θέλετε πιο λεπτομερείς πληροφορίες για οτιδήποτε αναφέρεται εδώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΣΚΟ RAID;

Εάν διαθέτετε δίσκο RAID, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακτήσετε δεδομένα από αυτόν. Οι δίσκοι RAID έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να αντέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα φθοράς, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά σε κρίσιμες για την αποστολή εφαρμογές όπου η αξιοπιστία των δεδομένων είναι σημαντική. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο δίσκος RAID σας έχει αποτύχει, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να ανακτήσετε δεδομένα από αυτόν.

Προσθήκη σχολίου

Sign up to receive the latest updates and news

© 2022 Pasignosto.gr - All rights reserved. Κατασκευή και Προώθηση ιστοσελίδων SEO Marketer