Πυρετός – Που οφείλεται ανά περίπτωση

Πυρετός – Που οφείλεται ανά περίπτωση

Ο πυρετός, που ονομάζεται επίσης πυρεξία, είναι μια υψηλή θερμοκρασία σώματος και συνήθως είναι σημάδι ότι έχετε κάποια ασθένεια. Κανονικά, η θερμοκρασία του σώματός σας είναι πολύ κοντά στους 98,7 βαθμούς Φαρενάιτ (ή 37,0 βαθμούς Κελσίου). Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία σας με ένα θερμόμετρο εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πυρετό. Υπάρχουν πολλοί τύποι θερμομέτρων και είναι σημαντικό να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το θερμόμετρο σας. Μπορεί να αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι, να έχετε πόνους και να είστε κουρασμένοι όταν έχετε πυρετό. Ένας χαμηλός πυρετός κάτω από 100,4 βαθμούς Φαρενάιτ συνήθως δεν είναι προβληματικός, αλλά εάν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι υψηλότερη από 100,4 βαθμούς Φαρενάιτ, αυτός θεωρείται υψηλός πυρετός και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό.

Εάν έχετε πυρετό, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει φάρμακα για τη μείωση της θερμοκρασίας σας και μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία για την ασθένεια που προκαλεί επίσης πυρετό.

Συμπτώματα

Ο πυρετός μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα ή αργά και μπορεί να είναι διαλείπουσα ή σταθερή. Το μοτίβο συχνά εξαρτάται από την αιτία. Οι πυρετοί μπορεί να κυμαίνονται από αυτό που θεωρείται χαμηλού βαθμού (μεταξύ 37-38 βαθμούς Κελσίου) έως υψηλόβαθμο πυρετό πάνω από 39 βαθμούς. Ενώ η υψηλή θερμοκρασία σώματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, η υποκείμενη ιατρική πάθηση που προκάλεσε την εμφάνιση πυρετού μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ένταση ορισμένων συμπτωμάτων αντιστοιχεί στον πυρετό σας, ενώ άλλα δεν αλλάζουν μαζί με τους πυρετούς σας. Τα κοινά συμπτώματα του πυρετού περιλαμβάνουν:

 • Κρυάδα
 • Ιδρώτας
 • Έντονη Θερμότητα
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνος και κουρασμένα μάτια
 • Κούραση
 • Δίψα
 • Μειωμένη όρεξη

Ανάλογα με την αιτία του πυρετού, μπορεί να εμφανίσετε συσχετιζόμενα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, ρινική καταρροή, πόνο στο αυτί, στομαχικές διαταραχές, εξάνθημα, βήχα, μυϊκούς πόνους ή πόνο κατά την ούρηση.

Επιπλοκές

Ένας πυρετός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά σε μικρά παιδιά. Οι υψηλόβαθμοι πυρετοί είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα από τους χαμηλούς πυρετούς.

Οι επιπλοκές του πυρετού περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση: Οι πυρετοί σχετίζονται με την κούραση, τη μειωμένη πρόσληψη υγρών και την εφίδρωση — όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Σύγχυση: Μπορεί να έχετε μειωμένη προσοχή και σύγχυση όταν έχετε πυρετό.

Ψευδαισθήσεις: Ένας πολύ υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο μια κυμαινόμενη κατάσταση που μοιάζει με όνειρο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μπερδεμένες παραισθήσεις, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι αν είστε ξύπνιοι ή κοιμάστε.

Απώλεια συνείδησης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά με αφυδάτωση, ένα άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του λόγω πυρετού.

Θερμοπληξία: Η υψηλή εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια θερμοπληξία, κατά την οποία ένα άτομο εκτίθεται σε υψηλή εξωτερική θερμοκρασία.

Διαβάστε  Τι είναι η Αρθροπλαστική Γόνατος και ποια τα οφέλη

Πυρετοί σπασμοί: Οι αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των πρωτεϊνών και των νευροδιαβιβαστών στο σώμα, προκαλώντας δυνητικά μια ξαφνική γενικευμένη τονική κωνική κρίση. Αυτή η επιπλοκή είναι πιο συχνή στα μικρά μωρά.

Αιτίες Πυρετού

Οι λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές αιτίες πυρετού. Υπάρχει μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν επίσης πυρετό. Οι πυρετοί προκαλούνται από μια φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος που βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών. Οι κοινές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό περιλαμβάνουν: Ελονοσία: Μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλεί κυκλικούς πυρετούς. Μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Πυρετός Q: Βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί πυρετό υψηλού βαθμού. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώα όπως βοοειδή και πρόβατα.

Κίτρινος πυρετός: Μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί παρατεταμένους υψηλούς πυρετούς και ηπατική βλάβη. Μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Οστρακιά: Λοίμωξη που προκαλεί υψηλούς πυρετούς, εξάνθημα και πρήξιμο της γλώσσας. Προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο.

Δάγγειος πυρετός: Μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και πυρετούς. Μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλείται από τους ιούς Aedes aegypti ή Aedes albopictus. Οι περισσότερες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πυρετό.

Γενικά, οι βακτηριακές λοιμώξεις και οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι οι πιο πιθανό να προκαλέσουν πυρετό υψηλού βαθμού. Οι λοιμώξεις που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, προκαλώντας σήψη, συνήθως προκαλούν υψηλό πυρετό.

Μη λοιμώδεις αιτίες πυρετού

Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνουν λοίμωξη. Οι ασθένειες που προκαλούν πυρετό περιλαμβάνουν:

 • Καρκίνος
 • Αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο λύκος, η σαρκοείδωση και η αρθρίτιδα
 • Μη λοιμώδης εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου)
 • Μια ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης (η οποία συχνά ξεκινά ως λοίμωξη)
 • Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία
 • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλοσπορίνης και του Aldomet (μεθυλντόπα). Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο σεροτονίνης, μια επικίνδυνη αντίδραση που αποτελείται από μυϊκή ακαμψία και πυρετό. Τα ναρκωτικά κατάχρησης, όπως η μεθαμφεταμίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρετό,
 • Σύνδρομο σεροτονίνης: συμπτώματα, θεραπεία και άλλα
 • Το υπερβολικό ντύσιμο, το οποίο είναι σύνηθες με τα βρέφη που είναι τυλιγμένα με κουβέρτες ή πολλά ρούχα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό.

Πώς ξεκινά ένας πυρετός

Όταν έχετε λοίμωξη, ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται στα μικρόβια είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τα μικρόβια να επιβιώσουν. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ενεργοποιούνται ως απόκριση σε λοιμώξεις απελευθερώνουν ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Ορισμένες άλλες ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να προκαλέσουν πυρετό λόγω της εμπλοκής παρόμοιων ανοσολογικών μηχανισμών.

Διάγνωση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας ή τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας. Κάθε μία από τις μεθόδους απαιτεί μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν τη μέθοδο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν κατά περίπου ένα βαθμό ανάλογα με το μέρος του σώματος που δοκιμάζετε. Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, θα έχετε μια καλή γενική ιδέα για τη θερμοκρασία σας. Αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες και τα σημεία αναφοράς για τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε.

Διαβάστε  Ιδιωτικές Μεταφορές Θεσσαλονίκη - Οδηγός

Οι τρόποι ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος περιλαμβάνουν:

Από του στόματος: Τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά ελέγχουν τις θερμοκρασίες από το στόμα. Αυτή η μέθοδος απαιτεί να κρατηθεί το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα για περίπου τρία λεπτά πριν από την ανάγνωση της θερμοκρασίας.

Τυμπανικά (στο αυτί): Ένα τυμπανικό θερμόμετρο συγκρατείται στο άνοιγμα του αυτιού. Για την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού, το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετείται στην είσοδο του ακουστικού πόρου και δεν πρέπει να σπρώχνεται βαθιά μέσα στο κανάλι. Ο πόνος ή η ενόχληση είναι σημάδι ότι το θερμόμετρο είναι τοποθετημένο πολύ βαθιά στον ακουστικό πόρο ή μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού του αυτιού. Μετά από περίπου τρία λεπτά, μπορείτε να διαβάσετε τη θερμοκρασία στο θερμόμετρο.

Χρονικά (στο μέτωπο ή τον κρόταφο): Αυτός ο τύπος μέτρησης θερμοκρασίας χρησιμοποιεί μια συσκευή που τοποθετείται στο μέτωπο. Η συσκευή μπορεί να αλλάξει χρώματα ώστε να αντιστοιχούν στη θερμοκρασία του σώματος ή μπορεί να δώσει ψηφιακή ανάγνωση. Αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική και λιγότερο ακριβής μέθοδος ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος.

Μασχαλιαία: Μπορείτε να ελέγξετε τη μασχαλιαία θερμοκρασία τοποθετώντας το θερμόμετρο κάτω από τη μασχάλη. Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη μέθοδος, ιδιαίτερα επειδή τα παιδιά τείνουν να κυκλοφορούν και να στριμώχνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πρωκτικά: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για μωρά επειδή είναι η πιο ακριβής. Τα μωρά μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεργαστούν με άλλες μεθόδους. Όπως και με τις άλλες μεθόδους, είναι απαραίτητο να αφήσετε το θερμόμετρο στη θέση του για αρκετά λεπτά για να έχετε μια ακριβή ένδειξη.

Θερμόμετρο ορθού: Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε ένα Φροντίστε να καθαρίζετε το θερμόμετρο, κατά προτίμηση με επίθεμα αλκοόλης, μεταξύ κάθε χρήσης. Είναι καλή ιδέα να επαναλάβετε μια μέτρηση θερμοκρασίας για να επιβεβαιώσετε εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πυρετό.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Εάν έχετε πυρετό, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εκτελέσει ορισμένες εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος, οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν φλεγμονώδη κύτταρα και συχνά μπορεί να διαφοροποιήσουν μεταξύ λοιμώξεων και φλεγμονωδών ασθενειών. Μια καλλιέργεια αίματος, καλλιέργεια ούρων ή καλλιέργεια λαιμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός μολυσματικού οργανισμού σε εργαστηριακό περιβάλλον, βοηθώντας στην άμεση θεραπεία.

Πώς χρησιμοποιούνται οι καλλιέργειες για τη διάγνωση λοιμώξεων

Μερικές φορές, απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις εάν υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσατε να έχετε απόστημα (μια κλειστή λοίμωξη), ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης ή καρκίνο.

Διαβάστε  Οργάνωση Bachelorette Party

Θεραπευτική αγωγή

Οι πυρετοί μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Γενικά, αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και να σας κάνουν πιο άνετα για περίπου τέσσερις ώρες. Μερικά από τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε—όπως πονόλαιμος, ναυτία ή εξάνθημα—δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν με βάση τη θεραπεία του πυρετού σας. Είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό και να δείτε πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε πριν πάτε για να σας δουν. Για παράδειγμα, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας πει να έρθετε εάν εξακολουθείτε να έχετε πυρετό μετά από μια εβδομάδα.

Εάν έχετε μια πάθηση όπως ο καρκίνος, ο γιατρός μπορεί να θέλει να σας δει ακόμα και μετά από μια ή δύο ημέρες πυρετών. Μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού περιλαμβάνουν την παραμονή ενυδατωμένη και την τοποθέτηση μιας δροσερής πετσέτας στα μπράτσα ή στο μέτωπο για άνεση.

Παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να έχουν πυρετό μόνο μια μέρα και μετά να αισθάνονται υπέροχα την επόμενη μέρα. Πολλές παιδικές λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για να λάβετε κάποιες οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να φέρετε το παιδί σας και πόσο καιρό θα πρέπει να το κρατάτε σπίτι από το σχολείο. Εάν αντιμετωπίζετε ένα παιδί με πυρετό, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

Μην δίνετε ποτέ ασπιρίνη ή ασπιρίνη μωρού σε παιδί κάτω των 18 ετών. Μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Reye.

Παιδιά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη.

Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 μηνών δεν πρέπει να χορηγείται κανένα είδος φαρμάκου που μειώνει τον πυρετό

Ποτέ μην βάζετε ένα παιδί ή οποιονδήποτε άλλο σε λουτρό πάγου ή αλκοόλ για να μειώσετε τον πυρετό. Αυτό είναι περιττό και μπορεί να είναι επικίνδυνο, κάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος να πέσει πολύ γρήγορα.

Μωρά

Ο πυρετός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός στα μικρά μωρά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά έχουν εύθραυστη ρύθμιση της θερμοκρασίας και μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα του πυρετού. Τα μικρά μωρά θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα για υψηλές θερμοκρασίες.

Βρέφη κάτω των 3 μηνών: Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για οποιαδήποτε θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Μωρά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών: Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για θερμοκρασία άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

Η χρήση μαντηλιών με οινόπνευμα, οινόπνευμα εντριβής, είχε χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος στο σπίτι για τη μείωση του πυρετού. Αυτό είναι επικίνδυνο και δεν συνιστάται.

Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μπορεί να είναι τοξικό — επομένως είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλκοόλ ως τρόπο διαχείρισης του πυρετού.

Προσθήκη σχολίου

Sign up to receive the latest updates and news

© 2022 Pasignosto.gr - All rights reserved. Κατασκευή και Προώθηση ιστοσελίδων SEO Marketer