
Πως να ανοίξω ένα κατάστημα
Πάντα ονειρευόσασταν να έχετε τη δική σας επιχείρηση λιανικής και τώρα αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να κάνετε αυτά τα όνειρα πραγματικότητα. Είτε ανοίγετε ένα παραδοσιακό κατάστημα, είτε χτίζετε μια διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής είτε ξεκινάτε μια μπουτίκ, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του καταστήματος σας.
Έχοντας αυτό κατά νου, συγκεντρώσαμε έντεκα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε και να ανοίξετε το κατάστημα σας.
1. Καταρτίστε ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Η τεκμηρίωση του επιχειρηματικού σας σχεδίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που θα κάνετε για να ανοίξετε το κατάστημα σας. Το επιχειρηματικό σας σχέδιο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια ακριβώς κατεύθυνση θα ακολουθήσετε στην επιχείρησή σας και θα σας προτρέψει να εξετάσετε τα δεδομένα από όλες τις οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας, της δομής διαχείρισης λιανικής και των χρηματοοικονομικών πράξεων. Αν ψάχνετε για επενδυτές, το επιχειρηματικό σας σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να βοηθήσει την πρότασή σας να κερδίσει τους επενδυτές. Το επιχειρηματικό σας σχέδιο δεν χρειάζεται να τεθεί απρόσκοπα. Στην πραγματικότητα, είναι πιο επωφελές να υπάρχει ένα έγγραφο στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε και να αλλάξετε με την εξέλιξη της επιχείρησής σας. Δείτε μερικά μόνο από τα πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε στο αρχικό σας επιχειρηματικό σχέδιο:
- Σύνοψη (περιλαμβάνει περιγραφή της επιχείρησής σας, των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας και της αγοράς -στόχου σας)
- Γενική περιγραφή εταιρείας
- Επιχειρησιακό σχέδιο
- Σχέδιο μάρκετινγκ
- Οικονομικό σχέδιο
2. Σχεδιάστε με λεπτομέρεια την έρευνα αγοράς
Πριν επενδύσετε χρήματα στο κατάστημα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιχειρηματική σας ιδέα είναι βιώσιμη. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε εάν η επιχείρησή σας θα προσελκύσει πελάτες είναι πραγματοποιώντας έρευνα αγοράς.
Η έρευνα αγοράς σας βοηθά επίσης να:
- Διαμορφώστε τη στρατηγική μάρκετινγκ σας
- Προγραμματίστε τη διάταξη του καταστήματός σας
- Αποφασίστε ποια προϊόντα/υπηρεσίες θα πουλήσετε
- Ορίστε την τιμολόγηση των προϊόντων
- Καθορίστε τι προγράμματα αφοσίωσης να προσφέρετε
- Αποφασίσετε για μια τοποθεσία για το κατάστημα σας
Εάν σκοπεύετε να ανοίξετε ένα φυσικό κατάστημα λιανικής, σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Υπάρχουν άλλα καταστήματα στην περιοχή σας που να χρησιμοποιούν το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο;
- Εάν ναι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτού του είδους τα καταστήματα ή η τοπική αγορά είναι κορεσμένη;
- Τι θα χώριζε την επιχείρησή σας από τους ανταγωνιστές σας;
- Ποιο είναι το μοναδικό σας σημείο πώλησης;
- Πώς μπορείτε να καλύψετε ένα κενό στην αγορά του μελλοντικού κλάδου σας;
Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε με την έρευνα αγοράς σας.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι διεξαγωγής έρευνας αγοράς, μεταξύ των οποίων:
- Ρίξτε μια ματιά στο τι κάνουν οι άμεσοι ανταγωνιστές σας – ποια προϊόντα πουλάνε, το εμπορικό σήμα τους και την εμπειρία των πελατών που προσφέρουν.
- Διεξαγωγή διαδικτυακών ερευνών που απευθύνονται σε πιθανούς πελάτες.
- Βρείτε έμπειρη εταιρεία για τον ποιοτικό εξοπλισμό του καταστήματος σας.
3. Ελέγξτε τις επιλογές χρηματοδότησής σας
Το άνοιγμα ενός καταστήματος έρχεται με πολλές δαπάνες, απόθεμα, χώρους, στελέχωση, μάρκετινγκ και η λίστα συνεχίζεται. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για πρώτη φορά, ακόμη και μερικοί έμπειροι, θα πρέπει να βρουν επιπλέον κεφάλαια για να καλύψουν αυτά τα κόστη. Για να διασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του καταστήματος σας, θα πρέπει να εξετάσετε ποιες επιλογές χρηματοδότησης είναι διαθέσιμες σε εσάς.
4. Οργανώστε τις άδειες της επιχείρησής σας
Ακόμη και η μικρότερη επιχείρηση χρειάζεται ορισμένες άδειες λειτουργίας. Μπορεί να είναι μια μπερδεμένη διαδικασία για όσους δεν έχουν αναζητήσει άδειες στο παρελθόν και είναι απαραίτητο να αποκτήσετε τις σωστές. Βεβαιωθείτε ότι επικοινωνείτε με την πόλη, το νομό και τα κρατικά γραφεία της χώρας σας για να μάθετε ακριβώς ποιες άδειες θα χρειαστείτε για τη συγκεκριμένη επιχείρησή.
5. Επιλέξτε τα κανάλια σας
Ακόμα κι αν ανοίγετε ένα φυσικό κατάστημα, πρέπει επίσης να σκεφτείτε ποια άλλα κανάλια θα πουλήσετε επίσης. Δεδομένης της γενικής φύσης του λιανικού εμπορίου σήμερα, ακόμα κι αν δεν είχατε σκεφτεί να ακολουθήσετε την διαδικτυακή πώληση, είναι καλή ιδέα να έχετε έναν ιστότοπο για το κατάστημά σας που θα προσφέρει στους πελάτες περισσότερες πληροφορίες για εσάς, όπου μπορούν να σας βρουν, το ιστορικό σας, τα προϊόντα σας κ.λπ.
6. Ορίστε την επωνυμία σας
Η επωνυμία του καταστήματός σας θα είναι ουσιαστικά η ταυτότητα της επιχείρησής σας. Με αυτήν θα έρθουν οι πελάτες να σας συνδέσουν, να σας θυμούνται και (ελπίζουμε) να τους βοηθήσουν να σας συστήσουν σε άλλους. Η επωνυμία περιλαμβάνει τα πάντα: Το όνομα του καταστήματός σας, το λογότυπο, τα χρωματικά σχέδια, τις επιλογές εμπορικής λιανικής πώλησης, τις εμπειρίες των πελατών, την σήμανση, τις ιδέες της βιτρίνας, ακόμη και τη μυρωδιά του καταστήματός σας. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πρέπει να διατηρήσετε τη μάρκα σας συνεπή και να αφήσετε την αρχική σας έρευνα αγοράς να καθοδηγήσει τις επιλογές σας. Η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της προσωπικότητας της μάρκας σας και των αναγκών του κοινού – στόχου σας είναι το κλειδί.
7. Σκεφτείτε την εμπειρία του πελάτη
Αυτές τις μέρες, η εμπειρία των πελατών που προσφέρετε πρέπει να είναι αξέχαστη, διαφορετικά δεν θα διατηρήσετε τους πελάτες. Η εμπειρία των πελατών καλύπτει τα ακόλουθα πράγματα:
Η εμπειρία του πελάτη ενώ βρίσκεστε στο κατάστημά σας: Αυτό καλύπτει τα πάντα, από τον τρόπο που τον καλωσορίζετε μέχρι το πώς βιώνουν τη διάταξη του καταστήματός σας, την ικανότητά τους να βρίσκουν εύκολα προϊόντα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα προϊόντα σας στο κατάστημα.
Τα οφέλη που προσφέρετε στους πελάτες: Εκτός από τα εξαιρετικά προϊόντα, τι άλλο παίρνουν οι πελάτες από τις αγορές μαζί σας; Η δημιουργία πολύτιμων προγραμμάτων αφοσίωσης και ειδικών προσφορών προσφέρει στους πελάτες μια αξέχαστη εμπειρία.
Η εμπειρία μετά την αγορά: Ίσως ένας πελάτης αγόρασε ένα προϊόν και μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, το έβγαλε από τη συσκευασία και δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις επιστροφές ή τις ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα θα είναι επίσης μέρος της εμπειρίας των πελατών.
8. Βρείτε την τοποθεσία σας
Το κατάστημα σας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναζήτηση των κατάλληλων χώρων:
Επιχειρηματικά ποσοστά: Ερευνήστε τα μέσα επιχειρηματικά επιτόκια στην περιοχή πριν δεσμευτείτε. Αυτές οι τιμές περιλαμβάνουν ενοίκιο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και φόρους, καθώς και άλλα «κρυφά» κόστη, όπως καταθέσεις, πάρκινγκ και έξοδα συντήρησης.
Ανταγωνιστές: Πόσα καταστήματα με παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα/προϊόντα είναι ανοιχτά στην περιοχή; Πώς μπορείτε να ανταγωνιστείτε αποτελεσματικά μαζί τους;
9. Ξεκινήστε να προωθείτε το κατάστημά σας
Μην περιμένετε έως ότου το κατάστημά σας είναι ανοιχτό για να αρχίσετε να προσελκύετε πελάτες, προκαλώντας ενδιαφέρον για τη νέα σας επιχείρηση και χτίζοντας φήμη. Αυτές είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για την προώθηση του καταστήματός σας:
Αγκαλιάστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Είναι πάντα καλή ιδέα να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο για το κατάστημά σας, αλλά επίσης να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook για στοχευμένες διαφημίσεις και για να δημιουργήσετε ένα θόρυβο γύρω από το άνοιγμα του καταστήματός σας.
Προσφορές πωλήσεων: Στις πρώτες μέρες σας, το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε πιστούς πελάτες είναι να τους περάσετε από την πόρτα. Η προσφορά προσφορών 1+1, έκπτωση 20% για τους πρώτους 20 πελάτες και δωρεάν δώρα με αγορές είναι εξαιρετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ενδιαφέρον στο κατάστημά σας.
11. Προετοιμάστε ένα χαλαρό άνοιγμα
Πριν ανοίξετε επίσημα το κατάστημά σας, οργανώστε ένα χαλαρό άνοιγμα. Ένα χαλαρό άνοιγμα σημαίνει ότι ανοίγετε το κατάστημά σας στο κοινό, αλλά χωρίς να κάνετε μια μεγάλη ανακοίνωση. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να δείτε πώς αλληλεπιδρούν οι πελάτες με το κατάστημά σας, να μιλάτε με τους πελάτες σας και να ζητάτε τις απόψεις τους και γενικά να δοκιμάζετε. Αυτό σας δίνει επίσης την ευκαιρία να εντοπίσετε ζητήματα και να εντοπίσετε τις δυσκολίες πριν ξεκινήσετε επίσημα.
12. Ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε το κατάστημά σας
Επιλέξτε μια ημερομηνία και ώρα για να ξεκινήσετε το κατάστημά σας πολύ νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να προετοιμάσετε τα πάντα με ακρίβεια. Πριν ανοίξετε τις πόρτες σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στη θέση τους, ότι το προσωπικό σας είναι εκπαιδευμένο να χρησιμοποιεί το λογισμικό σας και ότι το απόθεμά σας είναι καλά οργανωμένο. Αξιοποιήστε στο έπακρο τη βιτρίνα σας για να προσελκύσετε πελάτες, αλλά θυμηθείτε επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να κρατήσετε σημειώσεις για το τι πήγε καλά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί.