
Ρήξη Μηνίσκου
Ο μηνίσκος είναι ένας τύπος χόνδρου σε σχήμα C που βρίσκεται στην άρθρωση του γόνατος μεταξύ του οστού του μηρού και του οστού της κνήμης. Κάθε άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους. Έναν στο εξωτερικό του γόνατος (που ονομάζονται πλάγιοι μηνίσκοι) και ένας στο εσωτερικό του γόνατος (που ονομάζονται έσω μηνίσκοι). Οι έσω και πλάγιοι μηνίσκοι λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών και παρέχουν επίσης απορρόφηση κραδασμών και σταθερότητα στο γόνατο, γι’ αυτό κάθε σχίσιμο ή βλάβη σε μηνίσκο έχει ως αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και μερικές φορές αίσθηση ότι το γόνατο εκτονώνεται. Ενώ η ρήξη μηνίσκου του γόνατος είναι συχνές στους αθλητές, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν επίσης.
Προκειμένου να διαγνωστεί μια ρήξη μηνίσκου, ο Ορθοπεδικός Αθλητίατρος θα πραγματοποιήσει ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και θα ζητήσει μία ή περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις. Μόλις γίνει η διάγνωση, ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το καλύτερο σχέδιο θεραπείας, το οποίο συχνά περιλαμβάνει μη χειρουργικές επιλογές όπως η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η φυσικοθεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν παρά τα συντηρητικά μέτρα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα Ρήξης Μηνίσκου
Μια ρήξη μηνίσκου οδηγεί σε πόνο στο μπροστινό μέρος του γόνατος, είτε στη μέση του γόνατος (από ρήξη έσω μηνίσκου, που είναι πιο συχνή) είτε στο πλάι του γόνατος (από πλάγια ρήξη μηνίσκου). Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως συμβαίνει συχνά με έναν τραυματισμένο μηνίσκο, ένα άτομο μπορεί ακόμα να περπατήσει και να συνεχίσει να παίζει το άθλημά του αμέσως μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, μέσα σε μία ή δύο ημέρες, το γόνατο πρήζεται άβολα και γίνεται δύσκαμπτο. Μαζί με τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μια αίσθηση πιάσιμου ή κλικ κατά το περπάτημα
- Αδυναμία κάμψης ή πλήρους επέκτασης του γόνατος
- Αίσθημα υποχώρησης του γονάτου (αστάθεια γόνατος)
Αιτίες
Συνηθέστερα, μια ρήξη μηνίσκου προκύπτει από έναν οξύ τραυματισμό στο γόνατο, συχνά από μια ξαφνική συστροφή του γόνατος κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας. Παραδείγματα αθλημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ρήξη μηνίσκου περιλαμβάνουν:
- Ποδόσφαιρο
- Μπάσκετ
- Μπέιζμπολ
- Χιονοδρόμια
- Πάλη
Ρήξη μηνίσκου μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω εκφυλιστικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία (φθορά) (οστεοαρθρίτιδα γόνατος). Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι μηνίσκοι τους εξασθενούν και γίνονται πιο εύθραυστοι και επιρρεπείς σε βλάβες. Καθημερινές κινήσεις όπως το να σηκώνεστε ακατάλληλα από μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν ρήξη μηνίσκου.
Διάγνωση
Η διάγνωση ρήξης μηνίσκου απαιτεί ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και απεικόνιση.
Ιατρικό ιστορικό
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού με τον γιατρό, θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο στο γόνατό σας. Παραδείγματα τέτοιων ερωτήσεων περιλαμβάνουν:
- Πού ακριβώς εντοπίζεται ο πόνος στο γόνατό σας;
- Το πρήξιμο στο γόνατό σας εμφανίστηκε ξαφνικά ή αναπτύχθηκε σταδιακά σε διάστημα ημερών;
- Αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα εκτός από πόνο και πρήξιμο, όπως το γόνατό σας να εκτονώνεται ή αδυναμία να λυγίσετε ή να εκτείνετε το γόνατό σας;
- Έχετε υποστεί κάποιο τραύμα ή τραυματισμό στο γόνατο;
- Έχετε γνωστό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας γόνατος;
Σωματική εξέταση
Μετά τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση κατά την οποία θα επιθεωρήσει, θα πιέσει και θα κινήσει την άρθρωση του γόνατός σας για να αξιολογήσει το πρήξιμο, την ευαισθησία, το εύρος κίνησής της και το κλικ μέσα στην άρθρωση. Ο γιατρός θα ελέγξει επίσης τη μυϊκή δύναμη των ποδιών σας και θα αξιολογήσει το βάδισμά σας και την ικανότητά σας να εκτείνετε πλήρως ή να λυγίζετε μόνοι σας το γόνατό σας.
Ακτινογραφία – Μαγνητική για Ρήξη Μηνίσκου
Ακόμα κι αν ο Ορθοπεδικός χειρουργός υποψιάζεται ρήξη μηνίσκου, μπορεί πρώτα να ζητήσειι μια ακτινογραφία στο γόνατό σας για να αξιολογήσει τυχόν συνοδά σπασίματα των οστών ή άλλα σημάδια πόνου στο γόνατο, όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το χρυσό πρότυπο ή η κύρια δοκιμή για τη διάγνωση και την αξιολόγηση μιας ρήξης μηνίσκου είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI) του γόνατος. Άλλες διαγνώσεις που σχετίζονται με το γόνατο μπορεί να προκαλέσουν πόνο και συμπτώματα που μιμούνται αυτό της ρήξης μηνίσκου. Δύο κλασικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Κάκωση Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου
Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL) μπορεί να συμβεί όταν ένας αθλητής αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση ή προσγειώνεται από ένα άλμα εσφαλμένα. Μερικές φορές μια ρήξη ACL εμφανίζεται μαζί με μια ρήξη του έσω μηνίσκου. Τέτοιοι τραυματισμοί μπορούν συχνά να διακριθούν με καλό ιστορικό. Μια ρήξη ACL μπορεί να προκαλέσει έναν ήχο και συχνά προκαλεί άμεσο οίδημα. Αντίθετα, η διόγκωση μιας απομονωμένης ρήξης του έσω μηνίσκου τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας έως δύο ημερών. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να επιβεβαιώσει τη μία ή και τις δύο διαγνώσεις.
Κάκωση Παράπλευρου Συνδέσμου
Οι τραυματισμοί των παράπλευρων συνδέσμων μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο σο γόνατο, όπως ρήξεις μηνίσκου.
Αυτά μπορεί να αφορούν τον έσω παράπλευρο σύνδεσμο (που βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος) ή τον πλευρικό παράπλευρο σύνδεσμο (βρίσκεται στο εξωτερικό του γόνατος). Οι τραυματισμοί των συνδέσμων τείνουν να συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ενός άμεσου χτυπήματος στο γόνατο (όπως κατά τη διάρκεια ενός τάκλιν ποδοσφαίρου) και παρόμοια με μια ρήξη ACL, μπορεί να συμβούν σε συνδυασμό με ρήξη μηνίσκου.
Μια λεπτομερής φυσική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ των τραυματισμών του συνδέσμου του γόνατος και του μηνίσκου. Για παράδειγμα, ο πόνος ενός έσω ή πλάγιου παράπλευρου συνδέσμου είναι αισθητός απευθείας πάνω από τον προσβεβλημένο σύνδεσμο, ενώ με ρήξεις μηνίσκου, ο πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος του επιπέδου της άρθρωσης του γόνατος, είτε έσω είτε πλάγια. Επιπλέον, στη ρήξη μηνίσκου, ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται σημαντικά με την πλήρη επέκταση ή την κάμψη του γόνατος. Όπως και με μια ρήξη ACL, μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να λύσει έναν παράπλευρο σύνδεσμο έναντι ενός τραυματισμού μηνίσκου.
Θεραπευτική αγωγή για Ρήξη Μηνίσκου
Ενώ μπορεί να υποθέσετε ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ρήξης μηνίσκου, αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές, οι μη χειρουργικές θεραπείες είναι το μόνο που χρειάζεται για την επούλωση του μηνίσκου. Μη χειρουργικές επιλογές Η αρχική θεραπεία μιας ρήξης μηνίσκου είναι η R.I.C.E. Πρωτόκολλο:
- Ανάπαυση με τροποποιημένη δραστηριότητα.
- Εφαρμόστε πάγο ή μια κρύα συσκευασία στο γόνατό σας για συνεδρίες 15 έως 20 λεπτών, πολλές φορές την ημέρα.
- Πιέστε το γόνατό σας με ένα στήριγμα ή μανίκι για να αποφύγετε επιπλέον πρήξιμο.
- Σηκώστε το πόδι σας πάνω από την καρδιά σας ενώ το παγώνετε ή όποτε ξεκουράζεστε/χαλαρώνετε.
Προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο πόνος και το πρήξιμο, ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να πάρετε ένα από του στόματος μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ). Μερικές φορές, μια ένεση στεροειδούς (κορτιζόνης) στην άρθρωση του γόνατος χορηγείται για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.
Μετά το R.I.C.E. πρωτόκολλο και σωστή διάγνωση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, συνήθως ακολουθεί φυσικοθεραπεία. PT για έναν σκισμένο μηνίσκο Εάν εξακολουθείτε να πονάτε μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες τροποποιημένης δραστηριότητας και φυσικοθεραπείας ή/και δεν μπορείτε ακόμα να επιστρέψετε στις δραστηριότητες πριν από τον τραυματισμό, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση.
Σημειώστε, ωστόσο, ότι οι μη χειρουργικές θεραπείες είναι σχεδόν πάντα η ιδανική επιλογή για τη θεραπεία ρήξεων μηνίσκου που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλαγών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν βελτιώνονται με χειρουργική επέμβαση για άτομα με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου.
Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κλινικά σχετική διαφορά μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε ένα εποπτευόμενο πρόγραμμα θεραπείας άσκησης 12 εβδομάδων έναντι εκείνων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για εκφυλιστικές ρήξεις έσω μηνίσκου. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θεραπείας άσκησης είχαν βελτίωση της μυϊκής δύναμης του μηρού σε σύγκριση με εκείνους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση — θετικό αποτέλεσμα.
Χειρουργική επέμβαση για Ρήξη Μηνίσκου
Η χειρουργική επέμβαση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν τα κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι μηχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η ρήξη μηνίσκου προκαλεί μια αίσθηση σύλληψης ή κλειδώματος του γόνατος. Με άλλα λόγια, όταν η ρήξη μηνίσκου προκαλεί μόνο πόνο, τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα. Υπάρχουν τρεις τύποι χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ρήξης μηνίσκου:
Αρθροσκοπική Μηνισκεκτομή
Η μηνισκεκτομή είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση του σχισμένου τμήματος του μηνίσκου. Αυτή η διαδικασία εκτελείται πολύ πιο συχνά από την διόρθωση μηνίσκου. Η μηνισκεκτομή γίνεται για να αφαιρεθεί το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο υγιή μηνίσκο. Η μηνισκεκτομή συνήθως έχει γρήγορη ανάρρωση και επιτρέπει την ταχεία επανάληψη των δραστηριοτήτων.
Χειρουργική μηνίσκου
Η χειρορυγική μηνίσκου είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου μηνίσκου. Η αποκατάσταση του μηνίσκου μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και έχει καλύτερη μακροπρόθεσμη πρόγνωση όταν είναι επιτυχής. Ωστόσο, η αποκατάσταση του μηνίσκου είναι μια πιο σημαντική χειρουργική επέμβαση, η ανάρρωση είναι μεγαλύτερη και, λόγω της περιορισμένης παροχής αίματος στον μηνίσκο, δεν είναι πάντα δυνατή.
Η μεταμόσχευση μηνίσκου συνίσταται στην τοποθέτηση του μηνίσκου από έναν νεκρό ασθενή δότη σε ένα άτομο που έχει αφαιρέσει τον μηνίσκο του.
Ο ιδανικός ασθενής για μεταμόσχευση μηνίσκου είναι κάποιος που αφαίρεσε τον μηνίσκο του και στη συνέχεια αρχίζει να εμφανίζει πόνο στο γόνατο. Η μεταμόσχευση μηνίσκου δεν πραγματοποιείται για οξεία ρήξη μηνίσκου, αλλά όταν η αφαίρεση ολόκληρου του μηνίσκου έχει προκαλέσει επίμονο πόνο στο γόνατο.
Μακροπρόθεσμη Πρόγνωση
Όταν τραυματίζετε τον μηνίσκο του γονάτου σας, απειλείται η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών της άρθρωσης. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βλάβης στην επιφάνεια του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Η απώλεια του μηνίσκου επιβαρύνει περισσότερο τις επιφάνειες χόνδρου της άρθρωσης και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα φθοράς.
Το θετικό είναι ότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας μετά από ρήξη μηνίσκου. Μερικές από αυτές τις προληπτικές στρατηγικές για τον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους
- Άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης
- Πρόληψη περαιτέρω τραύματος στην άρθρωση