Τι είναι η Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η Αρθροπλαστική Ισχίου

Η αντικατάσταση του ισχίου είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που υπάρχει πόνος και αρθροπάθεια στο ισχίο (coxarthrosis), καθώς και σε περιπτώσεις κατάγματος του μηριαίου αυχένα με μετατόπιση και διαταραχή της κυκλοφορίας στη μηριαία κεφαλή (νέκρωση της μηριαίας κεφαλής). Η αρθροπάθεια του ισχίου χαρακτηρίζεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου και τις αλλαγές στο οστικό ύφος, συχνά συνοδευόμενες από φλεγμονή του αρθρικού υμένα (αρθρίτιδα).

Η αρθροπλαστική ισχίου αναφέρεται σε μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο ισχίο με μια τεχνητή αρθροπλαστική αρθρώση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και τη λειτουργία του ισχίου και να βοηθήσει στην επανακτηση της ανεξαρτησίας του ασθενούς.

Η επιφάνεια στήριξης της τεχνητής αρθροπλαστικής (συνήθως κατασκευασμένη από πολυαιθυλένιο) είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αρθροπλαστικής και μπορεί να υποστεί φθορά με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με την αύξηση της δραστηριότητας του ασθενούς. Ωστόσο, οι τεχνολογικές προόδοι έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών επιφανειών στήριξης που μπορούν να αντέξουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και να κατακτήσουν μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά.

Η αρθροπάθεια του ισχίου οδηγεί σε περιορισμό της λειτουργίας της ισχιαλής αρθρώσεως, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή κινητικότητα και την περπατητική ικανότητα του ασθενούς. Η αρθροπλαστική του ισχίου αποκαθιστά την κινητικότητα και, μέχρι έναν βαθμό, την ικανότητα για άθληση. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τον έντονο πόνο στην αρθρώση.

Παρόλο που η εγχείρηση αντικατάστασης του ισχίου είναι πλέον μια συνηθισμένη διαδικασία, απαιτεί εξειδικευμένη εμπειρία από τον χειρουργό λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς και της ποικιλίας των διαθέσιμων υλικών, εμφυτευμάτων και τεχνικών στερέωσης.

Διαβάστε  Πόνος στο Γόνατο

Ο στόχος της σχεδίασης του εμφυτεύματος είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής και λειτουργικής αρθροπλαστικής που θα προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες του ασθενούς και θα παρέχει μια “φυσική αίσθηση”. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη “ξεχασμένη ισχίο”, όπου ο ασθενής νιώθει τόσο φυσικά με το νέο ισχίο του, που δεν αντιλαμβάνεται καμία διαφορά στην καθημερινή ζωή του σε σχέση με το υγιές ισχίο πριν την επέμβαση.

Σήμερα, ένα εμφύτευμα ισχίου πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 20-25 χρόνια πριν η χαλάρωση ή η φθορά απαιτήσει την αντικατάστασή του με νέο εμφύτευμα.

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) αναφέρονται σε μια σειρά τεχνικών που στοχεύουν στη μείωση της επέμβασης και των συνεπειών που σχετίζονται με την αρθροπλαστική ισχίου. Ο όρος “ελάχιστη” αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στον χειρουργό να πραγματοποιεί λιγότερες και μικρότερες τομές στο δέρμα, το λίπος και τους μύες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μείωση των πιθανών επιπλοκών, μειωμένο πόνο, ανάγκη για λιγότερες μεταγγίσεις αίματος και μικρότερο χρόνο αποθεραπείας. Ένα παράδειγμα τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας στην αρθροπλαστική ισχίου είναι η ALMIS (Anterior Minimally Invasive Hip Replacement).

Η τεχνική ALMIS χρησιμοποιεί μικρότερη τομή στο δέρμα σε σχέση με τις παραδοσιακές αρθροπλαστικές μεθόδους, αλλά παραμένει η ίδια ποσότητα απομάκρυνσης του κατεστραμμένου ιστού. Η τεχνική ALMIS περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένου προσωπικού για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και τη μείωση των επιπλοκών. Ως αποτέλεσμα, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να είναι λιγότερες, και ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι συντομότερος από τις παραδοσιακές τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου.

Διαβάστε  Θερμοδιακοπτόμενα Παράθυρα Αλουμινίου – Ποιά Τα Οφέλη

Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας, αυτές οι τεχνικές απαιτούν εξειδικευμένους χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική. Επιπλέον, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς, καθώς οι ατομικές παράμετροι του ασθενούς μπορεί να περιορίζουν την εφαρμογή αυτών των τεχνικών. Συνολικά, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας αναπτύχθηκαν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής ισχίου. Συζητήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας ώστε να λάβετε εξατομικευμένη προσέγγιση.

Προσθήκη σχολίου

Sign up to receive the latest updates and news

© 2022 Pasignosto.gr - All rights reserved. Κατασκευή και Προώθηση ιστοσελίδων SEO Marketer